Tot dit thema behoren taken ter bescherming van het milieu. Hiervoor zetten we de samenwerking voort met de andere Zeeuwse gemeenten, de provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen, netbeheerder Stedin en het Rijk. We werken verder aan de uitvoering van de Regionale Energiestrategie (RES) Zeeland, het uitvoeringsplan RES Zeeland, de Klimaatadaptatiestrategie voor Zeeland (KASZ), de Regionale Energie en Infrastructuur Strategie
(REIS), het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) en het Programma Infrastructuur Duurzame Industrie (PIDI).
Voor klimaatadaptatie verwijzen we ook naar thema 1.4 beheer openbare ruimte.
Doorlopende doelen en prestaties
We werken verder aan de energietransitie, klimaatadaptatie en verduurzaming. Dit doen we samen met andere overheden en met TenneT, Stedin, Gasunie, Evides en Impuls Zeeland. We faciliteren de bouw van zonneparken. Ook werken we aan duurzame bedrijventerreinen. We willen we onze koppositie als het gaat om klimaatadaptatie behouden en verder uitbreiden. We ontwikkelen digitale datasystemen voor klimaatadaptatie en onze labelsystematiek, onder meer voor de inrichting van de openbare ruimte op het niveau van klimaatlabel B. We voeren campagnes uit om de bewustwording van de klimaatopgave bij inwoners te vergroten, zoals het stimuleren van de aanleg van geveltuintjes. We onderzoeken de gevolgen van droogte en verzilting voor schoon water. Via de bespaarstudio bieden we onze inwoners informatie over energiebesparing en verduurzaming van hun huis.
Kernenergie
Het Rijk onderzoekt mogelijke locaties voor de bouw van twee kerncentrales. De gemeente Terneuzen is een van de onderzoekslocaties. Wij adviseren het rijk, participeren in het onderzoek en faciliteren het participatieproces. Naar verwachting wordt medio 2025 duidelijk of Terneuzen als onderzoekslocatie gekozen wordt. We bereiden ons ook pro-actief voor op een Rijk-Regio-pakket voor omvangrijke rijksprojecten waar de kerncentrale mogelijk onderdeel van kan worden.