Tot dit thema behoren taken op het gebied van de brandweer, beperken en bestrijden van rampen en zware ongevallen en alle gemeentelijke taken op het gebied van de openbare orde en veiligheid.
Doorlopende doelen en prestaties
We leveren een bijdrage aan de Veiligheidsregio Zeeland en we zorgen dat de hulpverleningsvoorzieningen op orde zijn.
Wij participeren, net als alle andere Zeeuwse gemeenten, in de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).
In het meerjarenbeleidsplan 2022-2025 zijn twee strategische beleidsprogramma’s opgenomen.
Het eerste programma betreft ‘toekomstige brandweerzorg’. In 2025 geeft de Veiligheidsregio verder invulling aan dit programma. Het doel van dit programma is om te komen tot een brandweerzorg waarin op het juiste moment, de juiste mensen, met het juiste materiaal op de juiste plaats zijn.
Het tweede programma is het programma ‘voorbereide crisisorganisatie’. Doel van dit programma is te komen tot een organisatie die, samen met de betrokken organisaties, voorbereid is op zowel klassieke rampen als toekomstige crisis. De activiteiten en formatie-uitbreiding voor dit programma worden gedekt uit de bestaande begroting en extra geld van de rijksoverheid (BDUR-gelden).
We geven uitvoering aan het integraal veiligheidsbeleid 2023-2026.
In het uitvoeringsprogramma zijn concrete activiteiten vastgelegd op de vijf thema’s uit het in december 2022 vastgestelde integraal veiligheidsbeleid 2023-2026. Activiteiten voeren we lokaal, Zeeuws-Vlaams en Zeeuws breed uit. Het jaarlijks uitvoeringsprogramma stellen we Zeeuws-Vlaams op, waarna de colleges het vaststellen. Het programma delen we ter kennisname met de gemeenteraad.
In het Integraal Veiligheidsbeleid worden doelen gesteld op het gebied van cybercriminaliteit, zorg en veiligheid en jeugd en veiligheid. Ook is ondermijning een breed thema binnen het beleid met als basis het voldoen aan de Zeeuwse norm weerbare overheid. Specifiek voor Terneuzen is de betrokkenheid bij de aanpak van de haven gerelateerde ondermijning en het systematisch uitvoeren van integrale controles. Tot slot is een veilige leefomgeving een thema met als onderlegger de verduurzaming van de samenleving en welke gevolgen dit heeft op voornoemd gebied.
Zorg en veiligheid
We versterken de samenwerking met ketenpartners als hulpverleningsinstanties, politie en OM. Hierdoor en door middel van een preventieve aanpak zijn we in staat vroegtijdig hulpverlening in te schakelen bij zorgcasussen en bij spanningen tussen inwoners.
We zetten Zeeuws-breed in op het voorkomen van huiselijk geweld en (kinder)mishandeling. Er is specifiek aandacht voor ouderen en kwetsbare volwassenen. De samenwerking geldt ook voor de decentralisatie van beschermd wonen.