Tot dit thema behoren activiteiten ter bevordering van beeldende kunst, muziek, dans en toneel en activiteiten gericht op het verwerven, behouden, wetenschappelijk onderzoeken en presenteren van kunst en cultuur. Daarnaast taken gericht op conserveren en voor publiek toegankelijk maken van cultureel erfgoed en de zorg voor fysieke en elektronische cultuurdragers, waaronder: bibliotheken, lokale pers, omroep en informatievoorziening.
Het overkoepelende verhaal achter dit thema is een meer diverse en kwalitatieve lokale culturele infrastructuur met toegankelijk en uitdagend cultuuraanbod.
Bestaande culturele instellingen zijn in beweging naar een meer toekomstbestendig profiel.
Vanuit de Regiodeal krijgen ook nieuwe initiatieven een kans in onze gemeente, zoals de Broedplaats in oprichting.
Binnen deze dynamiek komen vraagstukken als professionalisering, verbreding doelgroepen, innovatie en programmatie aan bod.
We stellen in 2025 een nieuwe Kunst- en cultuurnota op waarin we deze ontwikkelingen meenemen.
We verwachten dat dit zal leiden tot een aanpassing in de begroting 2025.
Doorlopende doelen en prestaties
We bevorderen de vitaliteit in onze kernen en leveren een positieve bijdrage aan de leefbaarheid. We inventariseren de kunstwerken die in ons bezit zijn en plaatsen die waar mogelijk in de kernen.
Samen met de gemeente Hulst en Sluis ondersteunen we de Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen in het uitvoeren van het Meerjarenbeleidsplan 2023-2026. Hiermee zetten we in op de verblijfsfunctie van de bibliotheek, zoals
participatie voor (eenzame) inwoners en studeerplekken voor scholieren en studenten.
We geven subsidie voor gemeentelijke monumenten. We helpen eigenaren bij het voorbereiden en indienen van vergunningaanvragen en subsidieaanvragen. Ook organiseren we elk jaar de Open Monumentendag.
We ondersteunen de ontwikkeling van de lokale omroep naar een streekomroep.